Haber

Türkiye’nin İlk Astronot Alper Gezeravcı Dönüş Yolculuğuna Başladı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 48 saat sürmesi beklenen dönüş yolculuğu başlarken, Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 ekibi Dragon kapsülüyle birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı. Kapsülün Cuma günü saat 16.30’da Dünya’ya inmesi beklenirken, Mersin’in Silifke ilçesinde yaşayan yakınları baba evi önünde merak ve sevinçle bekliyor.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibi, Dragon kapsülüyle birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrıldı. Dönüş yolculuğunun yaklaşık 48 saat sürmesi beklenirken, kapsülün Cuma günü saat 16.30’da Dünya’ya inmesi bekleniyor. Silifke’de babasının konutu önünde bir araya gelen Alper Gezeravcı’nın yakınları, Gezeravcı’nın bir an önce sağ salim dönmesini umduklarını söyledi. Silifke’nin farklı yerlerine Alper Gezeravcı’nın büyük posterleri asılırken, yakınları da heyecanla beklemeye devam ediyor.

Gezeravcı’nın amcası Mehmet Gezeravcı ise, “Amcası olarak ilk döndüğü günden beri bekliyorduk. Ertelenmesine biraz üzüldük. Allah’ın izniyle eninde sonunda dönecek. Tebliği aldığımızda çok sevindik. döneceği haberi. Bekliyoruz. Allah yolunu açık etsin, kazasız belasız gelmesini dilerim. Çocukluğumda üzerimde uçaklar uçuyordu. “‘Bir gün bu uçağı uçuracağım’ derdi. “dedi.

Diğer amcası Eşref Gezeravacı ise, “Yeğenimin gittiği ilk günden beri merak ediyorduk. Kendisiyle tanışamıyoruz ama yeğenimizle gurur duyuyoruz. Buradaki ev onun ve ailesinin evi. Kendisine başarılar diliyoruz. Hayırlı olsun. Sabırsızlıkla bekliyoruz. Merak ediyoruz çünkü ne olduğunu bilmiyoruz. Geleceğini duyduk.” “Çok mutluyuz, kendisiyle gurur duyuyoruz” dedi.

Kuzeni ve aynı zamanda Sayağzı Mahalle Muhtarı Mehmet Gezeravcı, “Ben Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın kuzeniyim. Onun Mersin’den, Silifke’den, kendi kanımızdan olması farklı bir duygu. Türkiye çok sevinç yaşadı. Ancak, biz daha çok “Mutluyuz. Bu tarif edilemez. Biz ayrılırken çok heyecanlıydık. Şimdi döndüğümüzde orada ne yaptığını görmenin heyecanını yaşıyoruz. Sabırla bekliyoruz. Ertelendi ve bir gün geç çıktı. Umarım sağ salim evine döner” dedi.

Planlanan inişin, ABD’nin Florida eyaletinin doğusunda Atlantik Okyanusu ve batısında Meksika Körfezi’nde yer alan 7 potansiyel iniş noktasından birine yapılması bekleniyor. SpaceX’in Dragon uzay aracıyla Gezeravcı ve 3 astronotuyla birlikte yörüngeye taşıyan Falcon-9 roketi, 19 Ocak günü saat 00.49’da Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak günü saat 13.40 GMT’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda programı doğrultusunda 13 deney gerçekleştirdi. – MERSİN

haberceyhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu