Ekonomi

Petrol 4. haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi

ABD ham petrolü, Eylül zirvesinden yüzde 20 daha fazla düştükten sonra varil başına 73 dolar civarında işlem gördü. Küresel gösterge Brent Perşembe günü neredeyse yüzde 5 düştü. Düşüşler, ABD ham petrol stoklarındaki artışın ardından geldi ve muhtemelen otomatik satış programları nedeniyle daha da kötüleşti.

Ham petrolün dört haftalık düşüş serisi Mayıs ayından bu yana en uzun olanı; Bu, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve müttefiklerinin toplu ve gönüllü arz kesintilerine rağmen gerçekleşti. Çatışmanın genişleyeceği ve petrol arzını kesintiye uğratacağı yönündeki endişelerin şu ana kadar gerçekleşmemesi nedeniyle kayıplar, İsrail-Hamas savaşı risk priminin de buharlaşmasına katkıda bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı bu hafta başında üretim büyümesinin küresel pazarın bu çeyrekte beklendiği kadar sıkı olmayacağı anlamına geldiğini ve 26 Kasım’da yapılacak arz politikası toplantısı öncesinde OPEC+ üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi.

Aralarında Daan Struyven’in de bulunduğu Goldman Sachs Grubu analistleri bir notta, “OPEC’in ılımlı bir açığı koruyacağına ve Brent petrol fiyatlarını 2024’te 80 ila 100 dolar aralığında tutmak için fiyatlandırma gücünden yararlanacağına inanıyoruz” dedi. Son satışların OPEC dışı arzın beklentileri aşmasından kaynaklandığını söylediler.

bozcaadaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu