Haber

Akdağ Tabiat Parkı Milli Park ilan edildi

TARIM ve Orman Bakanlığı, zengin flora ve faunaya sahip, nesli tehlike altında olan türlere ev sahipliği yapan Akdağ Tabiat Parkı’nın milli park ilan edildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Denizli’nin Çivril ilçesi ile Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi sınırları içerisinde yer alan 14 bin 692 hektarlık alan, 29 Haziran’da Bakanlığın onayıyla ‘Akdağ Tabiat Parkı’ olarak belirlendi. 2000, doğal ve kültürel değerlerinden dolayı. Tabiat Parkı, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile milli park statüsüne kavuştu. Böylece söz konusu alan Doğa Savunma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Türkiye’nin 49’uncu milli parkı oldu. Alan büyüklüğü 15 bin 933 hektara çıkarıldı.

YABAN HAYATI ÖNEMLİ OLARAK ARTTI

Bölgede tabiat parkı ilan edildiği tarihten itibaren aktif doğa savunma faaliyetleri yürütülmektedir. Bu nedenle kapladığı alanda yaban hayatı, popülasyon ve tıbbi çeşitlilik önemli ölçüde artmış, türlerin yaşam alanları olumlu yönde gelişmiştir. Ancak son yıllarda yapılan ekosistem izleme çalışmalarında insan etkisinden uzak olan bölgedeki doğal süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlediği tespit edildi. Alanın kaynağı olan kızıl geyiklerin yaşam alanları korunarak memeliler, yırtıcılar ve çöpçüler arasında sağlıklı bir zincir geliştirildi. Milli park alanında kızıl geyik, yaban domuzu, tilki ve kurt türleri 20 yıl öncesine göre daha fazla görülüyordu. Parkın sonunda yer alan ve bölgenin insan ulaşımına en uzak bölgelerinden biri olan Tokalı Kanyonu’nda Türkiye’de yaşayan siyah, kızıl, sakallı ve küçük akbabalar olmak üzere 4 tür akbabanın yuva yaptığı belirlendi. .

Milli parkın bir diğer kaynak değeri ise Tokalı Kanyonu’ndaki Fındıklıdere ve Darkindere vadileri boyunca varlığını sürdüren doğal yaşlı karaçam ormanlarıdır. Bu bölge Denizli ve Afyonkarahisar’da yaban hayatının en güçlü şekilde desteklendiği orman ekosistemi konumundadır. Ayrıca Darkdere Vadisi’nde yer alan Kurtini Mağarası, mevcut karst kaya yapısı sayesinde oluşturduğu sarkıtlarla bölgeye özel bir değer katıyor.

BAKAN YUMAKLI: ZİYARETÇİ POTANSİYELİ YÜKSEK

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülke genelinde milli park sayısının arttırılması yönünde önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Akdağ Milli Parkı’nın özelliklerinin Türkiye için ayrı bir önem taşıdığını sözlerine ekledi. bölge. Yumaklı, Akdağ Milli Parkı’nın flora ve fauna açısından büyük bir zenginlik barındırdığını vurgulayarak, “Bölge, doğal yapısı, kültürel değerleri ve mevcut kaynakları sayesinde nesli tükenmekte olan türleri barındıran ve ziyaretçi potansiyeli yüksek bir parktır. Sahanın ayrıca jeolojik, jeomorfolojik ve hidrojeolojik kaynak değeri olan kanyon, mağara, kaya, dağ, dere, göl gibi alanları da var” dedi.

Ziyaretçi potansiyeliyle öne çıkan bölgenin milli park ilan edilerek daha aktif şekilde korunacağını kaydeden Yumaklı, Türkiye’nin 49’uncu milli parkı ilan edilen Akdağ Milli Parkı’nın Denizli ve Afyonkarahisar’a güzel olmasını diledi.

nazilli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu