Yaşam

Yüzme ve Uçma Testlerinden Yerçekimi Egzersizlerine: Astronot Olmak İçin Ne Gerekir?

Neil Armstrong’un 1969’da aya ilk adımını atmasından bu yana geçen 50 yılda uzay bilimi çok ilerledi. O zamandan beri astronotluk, küçük çocukların hayalini kurduğu harika bir mesleğe dönüştü. Kariyer hedefi olarak uzayı keşfeden bir kaşif olmak istediğinizi varsayalım. Yalnızca bir potansiyel iş yeriniz var: NASA olarak bilinen Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi. Şimdiye kadar 600’den az insan uzaya gitti. Ancak yeterince kararlıysanız, hiçbir şey imkansız değildir. Bakalım astronot olmak için neler gerekiyor…

Kaynak:https://www.bestcolleges.com/blog/how…

Astronot olmak aslında göründüğü kadar zor değildir.

BBC’nin ‘Astronotlar: Gerekenlere Sahip misiniz?’ 2017 yılında programın birincisi olan bilim adamı Suzanne Imber, dağcılık yaparken hiçbir fikri olmadığı ve gerekli niteliklere sahip olduğu halde nasıl kolayca astronot olmaya hak kazandığını anlattı. Böylece birçok kişiye ilham kaynağı oldu. Peki Suzanne’in karşıladığı nitelikler neler?

1. Öncelikle astronot ne iş yapar?

Astronotlar sadece uzayda şiddetli görevlere gitmezler. İşi sadece uzay aracının içini temizlemek olan astronotlara da ihtiyaç var. Astronotlar ayrıca astro-bilimci, bilim adamı veya mühendis olarak da çalışabilirler.

Görevlerini yerine getirirken kendi ortamlarında roller üstlenirler. Komutan, değerli kararları veren sorumlu kişidir. Pilot, komutanın emrinde çalışır. Diğer astronotlar, özel yetenekleri veya eğitildikleri bilgi alanları ile görev uzmanı rolünü üstlenirler.

2. Üniversitelerde “astronot” bölümü yoktur. Okumak için neye ihtiyacın var?

NASA’nın astronot olmayı seçtiği kişiler, hayatlarını uzay kaşifi olmayı düşleyerek geçirmiş kişiler olmak zorunda değil. Bunun yerine, NASA’nın tüm niteliklerini karşılamak için matematik ve bilimde yetkin olmaları yeterlidir.

Astronot adaylarının en az iki yıllık mesleki deneyime ek olarak sadece lisans değil, aynı zamanda yüksek lisans derecesine de sahip olmaları gerekir. Örneğin astro-pilot olmak istiyorsanız en az bin saatlik uçuş tecrübeniz olmalıdır.

3. Ardından fiziksel testlerden geçmelisiniz.

Tüm bunlara uyarsanız işin güç kısmı başlıyor. Astronotlar, NASA’nın uzun süreli uçuş astronot fiziksel testini geçmelidir. 1.55’in altında veya 1.90’ın üzerindeyseniz, şansınız kalmaz.

Bir iş başvurusu için özgeçmiş, tıpkı normal bir iş gibi değerlidir. NASA her 4 yılda bir yeni astronotları işe alıyor. 2017 yılında 18.300 kişi astronot olmak için başvurdu, sadece 12 kişi kabul edildi.

4. Rusça bilmeniz gerekiyor.

NASA başvurunuzu onaylasa bile, Dünya’yı gerçekten terk etmeniz yine de biraz zaman alıyor.

İlk olarak, iki yıllık temel eğitimi tamamlamanız gerekir. Bu hem fiziksel eğitimi hem de sınıf eğitimini içerir. Astronot adayları Rus Görev Kontrol Merkezi ile iletişime geçebilmek ve hem uzay gemileri hem de uzay istasyonları ile iletişim kurabilmek için sıklıkla Rusça da öğrenmektedir.

5. Ayrıca tüplü dalış sertifikası da almalısınız.

Eğitim sırasında bazı fiziksel testlerden de geçilir. Astronotların tüplü dalış sertifikası almaları ve uçuş kıyafetleri ile havuzda üç farklı yüzme türü yüzmeleri gerekmektedir. Acil durumlar için gerekli olan askeri karada ve suda hayatta kalma eğitiminden de geçmeleri gerekiyor.

6. Uzaya alışmak için yer çekiminin olmadığı ortama alışmak zorundasınız.

Astronot adaylarının yüksek ve düşük atmosferik basınçlara alışmaları için uzayda yaşam simülasyonları yapmaları gerekecek. Aksi halde kan basınçları kontrol altına alınamaz ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

7. Son olarak, uzaya gönderilmeyi beklemelisiniz.

Altı yıllık eğitim ve iki yıllık mesleki deneyimin ardından, iki yıllık temel temel eğitimi tamamladınız. Bütün bunlar yaklaşık 10 yıllık bir hazırlık dönemine denk geliyor.

Bundan sonra bile, astronotlar ilk uzay görevlerine çıkmadan önce aylarca veya yıllarca beklemek zorunda kalabilirler. Şu anda NASA tarafından 48 aktif astronot istihdam edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu