Ekonomi

Piyasalarda son durum: Dolar/TL ne kadar oldu? (31 Ocak 2023)

Piyasalarda 14 Mayıs’ta yapılması beklenen seçimlerde ekonomi politikalarında köklü bir değişikliğe yol açacak bir sonucun çıkıp çıkmayacağı izleniyor.

Bu kapsamda altı muhalefet partisi ve ortak adayının seçim beyannamesini oluşturacak siyasi metin dün yayımlandı.

Table of Six yol haritasını açıkladı

Altı Tablo olarak da bilinen ve geçtiğimiz ay ortalarının prestijiyle ilk kez kendilerini Millet İttifakı olarak tanımlayan siyasi partiler, cumhurbaşkanı adayını belirlemek ve geçiş süreci yol haritası adını verdikleri belge için görüşmelerini sürdürüyor. Parti liderleri bu konuları görüşmek üzere 13 Şubat’ta bir araya gelecek.

HDP için neye karar verilecek?

HDP’nin kapatma davasının seçimden sonra geri çevrilmesi talebi de seçim gündeminde takip ediliyor.

Piyasalarda 14 Mayıs’ta yapılması beklenen seçimlerde ekonomi politikalarında köklü değişiklik getirecek bir sonucun çıkıp çıkmayacağı izleniyor.

Muhalefetin dünkü yazısının ekonomi bölümünde, iki yıl içinde enflasyonun tek haneli düşüklere ineceği, Türk lirasının yeniden prestij kazanacağı, ortalama büyümenin yüzde 5’in üzerine çıkacağı, kişi başına düşen milli gelirin 2018’de yüzde 5’in üzerine çıkacağı vaatleri yer alıyordu. Dolar beş yılın sonunda en az ikiye katlanacaktı.

Ekonomi yönetiminin yeniden yapılandırılmasına dikkat çekilen metinde, TCMB’nin de Ankara’ya taşınarak asıl görevlerine döneceği belirtildi.

Bugün saat 10:00’da iç veri gündeminde TÜİK Aralık ve 2022 dış ticaret bilgileri, çeyreklik turizm gelirleri ve saat 11:00’de yabancı ziyaretçi sayısı yer alıyor. Hazine önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma stratejisini saat 17.00’de açıklayacak. TBMM’de parti grup toplantıları ve kamuya olan borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenleme görüşmeleri yapılıyor.

TCMB adımlarının etkileri izleniyor

Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz korumalı mevduatta (KKM) döviz kuru faiz üst sınırını kaldırmasının ardından, ilgili KKM faiz oranlarının ne kadar yükseleceği piyasalarda izleniyor.

TCMB ayrıca şirketlerin dövizlerinin KKM’ye aktarılması için yeni bir destek mekanizması başlattı. Geçen hafta TCMB, bankaların zorunlu karşılıkları karşılığında tuttukları döviz serbest hesaplara yüzde 4,5 faiz ödemeye başladı.

Döviz piyasasındaki arz ve talep TCMB’nin aldığı tedbirlerle belirlendiği için piyasada son aylarda sert hareketler görülmemektedir. TCMB, son dönemde benzer düzenlemelerle banka ve kuruluşların yurt dışında tuttukları dövizleri Türkiye’ye getirmeleri halinde ek destek sağlıyor. Döviz talebindeki artışı engelleyerek mevcut istikrarlı kur politikasını desteklemek için düzenlemeler kullanılmaktadır.

TL mevduat faizleri kampanyalarla yüzde 30’un üzerine çıkarken, dövizden dönen KKM faizlerindeki yüzde 12’lik artışın ne kadar olacağı piyasa yakından izlenecek. Öte yandan piyasada yaklaşık 10 milyar dolarlık bir piyasa olarak hesaplanan türev işlemlere TCMB’nin tepki verip vermeyeceği merak ediliyor.

TL, özellikle yılın ilk yarısında olmak üzere, geçtiğimiz yıl boyunca dolar karşısında %29,6 oranında değer kaybetti. Dolar/TL bu sabah 08:45 18.7700/18.8105 seviye. Döviz kuru son zamanlarda oldukça yatay bir seyir izliyor.

Küresel marketler

Yatırımcılar, önde gelen merkez bankalarının faiz kararları, büyük şirketlerin bilançoları ve ABD ekonomisinin durumuna ilişkin gösterge niteliğindeki verilerle yoğun bir haftaya hazırlanıyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarın faiz oranlarını 25 baz puan, Perşembe günü kararlarını açıklayacak olan Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının ise 50 baz puan faiz artırımına gideceği varsayılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu