Haber

Moldova’da yerel seçimlerin ikinci turu yapılacak

Moldova’da pazar günü yapılacak ikinci tur yerel seçimlerde 273 yerleşim biriminde belediye ve köy idare başkanları belirlenecek.

Moldova Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre yaklaşık 2 milyon 760 bin seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu ülkede yerel seçimlerin ikinci turu yapılacak.

Oylama yarın yerel saatle 07.00’de başlayacak ve 21.00’de sona erecek.

Ülkede 5 Kasım’da yapılan yerel seçimlerde oyların yüzde 50’sine ulaşamayan 273 yerleşim biriminde il, belediye ve köy idaresi başkanlarını belirlemek için yeniden seçim yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı koltuğu için 500’den fazla aday yarışacak. Bunlardan 56’sı bağımsız aday olarak seçim yarışına katılırken, geri kalanı siyasi partilerden aday gösterildi.

Moldova seçim maddesine göre yerel meclis üyesi adaylarının 18, belediye başkanı ve köy yönetimi lideri adaylarının ise 23 yaşında olması gerekiyor. Bölgelerdeki kayıtlı seçmenlerin yüzde 20’sinin oylamaya katılması halinde ikinci seçenek geçerli sayılacak.

Moldova’nın Gagavuz Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat ve Valkaneş şehrinin yanı sıra ülkede ekonomik potansiyeli yüksek olan Balti ve Orhei gibi bazı şehirlerin belediye başkanları ikinci turda belirlenecek.

Yerel seçimlerin ilk turu

Moldova’da 5 Kasım’da yapılan yerel seçimlerde 898 belediye başkanı ve köy idare başkanından 625’i seçildi.

Başkent Kişinev belediye başkanlığı için 27 adayın yarıştığı seçimlerde mevcut Lider Ion Cheban yüzde 50,62 oyla yeniden seçildi.

İktidar partisi adayları ülkedeki 36 ilin 6’sında belediye başkanlığını, 240 köyde ise genel başkanlığı kazandı.

buyukcekmecehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu