Haber

Gana’daki lassa humması vakaları 14’e yükseldi

Gana’da hayvanlardan insanlara bulaşan ve ölümcül olabilen Lassa ateşi vaka sayısı 14’e yükseldi.

Sağlık Hizmetleri (GHS) Genel Müdürü Patrick Kuma-Aboagye, başkent Akra’da 40 yaşındaki bir tüccarın Lassa hummasından hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada salgına karşı çalıştıklarını belirtti.

Tüccarın temas kurduğu kişilere yapılan testlerden 12’sinin pozitif çıktığı bilgisini paylaşan Kuma-Aboagye, olay sayısının 14’e çıktığını belirtti.

Kuma-Aboagye, hastaların tedavi altına alındığını ve durumlarının stabil olduğunu kaydetti.

GHS, 26 Şubat’ta Lassa hummasına yakalanan tüccarın hayatını kaybettiğini, salgına yakalanan 1 kişinin de tedavi altına alındığını duyurdu.

Lassa Ateşi nedir?

Kanama hastalığına neden olan Lassa virüsü, Ebola ve Marburg virüsleri ile aynı aileden gelse de bu iki virüsten daha hafiftir.

Batı Afrika’da bulunan Lassa virüsü, insanlara kemirgen idrarı veya dışkısı, kontamine yiyecek veya ev eşyaları ile temas yoluyla bulaşıyor.

Virüs, enfekte kişinin kanı, idrarı, dışkısı veya vücut salgıları ile insanların ortasında yayılıyor.

Virüs bulaşanlarda ateş, halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtilerle karşılaşılıyor. Şiddetli vakalarda diş etlerinde, gözlerde veya burunda kanama olabilir.

Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa Ateşi, ilk kez 1969 yılında Nijerya’nın Lassa kentinde görülmüştür.

Nijerya’da sık sık Lassa ateşi salgınları yaşanırken, hastalık şubat ayında İngiltere’de bir kişinin ölümüne neden olmuştu.

haber-yesilova.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu