Haber

Borsa’da Düşüş Sürerken, Altın ve Petrolde Durgunluk Endişesi!

Dünyada makroekonomik datalar resesyon ihtimalini öne çıkarmaya devam ederken, enflasyonda güçlü kalmaya devam ediyor.

Varlık fiyatlamalarına bu gelişmeler taraf verirken, rekorlar diyarı Borsa İstanbul’da düşüş sürüyor. Dolar/TL’de de yaprak kımıldamıyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,92 oranında 41,64 puan düşüşle 4.465,59 puandan açılış yaptı.

Borsa İstanbul’da uzun zamandır süren rekorlara BIST 100 endeksi dün ara vererek günü yüzde 3,45 oranında düşüşle 4.507,24 puanda tamamladı.

Bugün veri gündeminde içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa İştirakçileri Anketi, dışarıda da ABD’de ikinci el konut satışları öne çıkıyor. Gün sonunda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten Türkiye değerlendirmesi de bekleniyor. 

Teknik olarak endekste 4.440 düzeyi dayanak, 4.600 düzeyi de direnç pozisyonunda bulunuyor.

ABD vadeli endeksleri karışık seyir izlerken, Avrupa endekslerinde istikamet üst.

Asya borsalarında üst hareket devam etse de bu sabah ABD vadeli endekslerinde karışık bir seyir hakim.

Goldman Sachs’ın Çin hisse senetleri için pozitif değerlendirme yapması ve Hong Kong için tavsiyesini ‘piyasa ağırlığı’na çıkarması Asya borsalarına alım getirirken, Bullard’ın Fed’in faizi yüzde 5-5,25’e kadar yükseltmesi gerektiği değerlendirmesi ABD piyasaları üzerinde baskı yarattı.

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne nazaran yüzde 0,21, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,08 ekside, Nasdaq 100 vadeli endeksi ise yüzde 0,03 artıda seyrederken, Avrupa’da ise FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,22, FDAX yüz de 0,42 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,59 yukarıda işlem görüyor.

Çin’de artan hadiselere rağmen, salgınla çabada alınan kararlara yönelik beklentiler borsalar üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Japonya’da yıllık enflasyon yüzde 3,7 oranında artışla beklentileri aşarken, Mayıs 2014’ten bu yana en yüksek düzeyini gördü. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 oranında gerilerken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 oranında yükselişle günü tamamladı.

Goldman Sachs stratejistlerine nazaran ABD doları yükselişine gelecek yıl da devam edecek.

Dolar/TL dün yatay seyirle günü tamamlarken, bugün piyasa açılışında 18,61 düzeyinden süreç gördü. 

Tahvil piyasalarında uzun periyotlu varlıklara satış baskısı görülürken, resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD 10 yıllık tahvil faizi ve 3 aylık hazine bonosu getirisi farkı eksi 30 baz puana indi. Para piyasalarında Fed’in aralık toplantısında yüzde 81 ihtimalle 50 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Goldman Sachs stratejistlerine göre ABD doları yükselişine gelecek yıl da devam edecek. Stratejistler, yatırımcıların gelecek yılın enflasyon ve yüksek faizler arasında son derecek riskli bir yolda gezinmekle harcanmasını bekleyebileceklerini ifade ettiler.

Diğer merkez bankalarının Fed’in faiz artırım suratını yakalamakta zorlandıkları ortamda iktisat ve iş gücü piyasası dayanıklılık gösterirken ABD dolarının ‘yapacak çok şeyi var’ değerlendirmesini yapan Goldman Sachs stratejitleri, ‘Doları buralardan daha yukarıya bir hareketini geçen yıla göre daha düşük kaliteli ve dalgalı olmasını bekliyoruz’ tabirlerini de kullandılar.

Goldman Sachs hala ABD’nin bir resesyondan kaçınabileceğini tahmin ederken, gelecek 12 ayda bir daralma yaşanması olasılığını yüzde 35 civarında tahmin ediyor. Ancak dünyanın başka yerlerindeki resesyon endişeleri ve finansal istikrar risklerinin ABD dolarını yükselttiğini ve güvenli liman algısını güçlendirdiğini belirten stratejistler, ‘ABD dolarının gidecek alanı var, ticaret yüklü endek temelinde yaklaşık yüzde 3 daha yükselebilir’ tespitinde bulundular.

Fed üyelerinden şahin mesajlar gelmeye devam etmesi altın fiyatını baskılıyor.

St Louis Fed Başkanı Bullard ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin faiz artırımlarının devam edeceği tarafında verdikleri iletiler milletlerarası piyasalarda altın fiyatını baskılıyor. 

Ekonomistlerin Fed faiz oranının zirve noktası için yaptıkları iddiaların 25 baz puan yükselmesi de altını frenleyen faktörler ortasında. 

Analistler, Çin ve Türkiye’nin İsviçre’den altın alımlarının güçlü olmaya devam etmesinin ise altın fiyatına takviye verdiğini vurguluyorlar. 

Uluslararası piyasalarda spot altın şu sıralarda 1764,06 dolar/ons düzeyinden süreç görüyor.

Analistler 1764 dolar/ons düzeyinin üzerinde kalınması halinde 1773 dolar/ons düzeyinin hedeflenebileceğini belirtiyorlar. Aşağı hareketlerde ise takviyeler 1759 ve 1750 dolar/ons düzeylerinde.

Petrolde resesyon ağır bastı!

Resesyon endişelerindeki artış emtia fiyatlarını baskılarken, Brent petrol varili dün yüzde 2,7 azalışla 89,3 dolardan fiyatlanırken, yeni güne de yüzde 0,4 artışla 90 doların üzerinde başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu