Ekonomi

Bild: Almanya faiz tuzağına düştü, maliyetler 10 kat arttı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), artan enflasyonu frenlemek için geçtiğimiz haftalarda faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 3’e yükseltti.

Bu artış, faiz oranlarında 2008 yılından bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Maliyetlerde dramatik artış

Alman basınından Bild gazetesi, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak bilinen ülkenin faiz tuzağına düştüğünü ve maliyetlerin 10 kat arttığını yazdı:

Almanya’ya faiz şoku! Son yıllarda ters gidebilecek çok az şey vardı. Borçlanma, düşük faiz oranları ve Almanya’nın finans piyasalarındaki prestiji sayesinde özellikle ucuzdu.

“Kulağa pek iyi gelmiyor”

Ancak söz konusu dönemin artık sona erdiği vurgulandı ve Maliye Bakanı Christian Lindner alarm verdi. Bunun nedeni, tahvillerin Alman devleti için giderek daha değerli hale gelmesidir.

Bir yıl önce devletin yüzde 0 faizle borçlanabileceği belirtilirken şimdi bu oran yüzde 2,5. Haberlerde, “Kulağa pek iyi gelmiyor. Büyük bir fark yaratıyor.”söylendi.

Gözden kaçırma Almanya’da çocuk ve genç yoksulluğu araştırması Haberin Detayları

4 milyar avrodan 40 milyar avroya çıktı

Bild’e konuşan Bakan Lindner, federal bütçedeki faiz harcamalarının son iki yılda 10 kat artarak 2021’de yaklaşık 4 milyar avrodan 2023’te yaklaşık 40 milyar avroya çıktığını kaydetti.

Bu durum, “Almanya borcunu bir kuruş bile azaltmadan 40 milyar avro faiz ödüyor.”şeklinde özetlenmiştir.

Scholz aleyhindeki suçlamalar

ING baş ekonomisti Carsten Brzeski’ye göre, Lindner’ın selefi Şansölye Olaf Scholz, faiz oranlarındaki tablodan kısmen sorumlu:

Federal hükümet, borcu makul bir şekilde yeniden yapılandırmak için negatif faiz oranlarını kullanmamanın bedelini ödüyor. Birden fazla Avrupa ülkesi daha akıllıydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu