Haber

30 bin tür böcek türü müzede sergileniyor

30 bin tıp böcek tipi müzede sergileniyor

ISPARTA – Isparta’da “Entomological Museum of Isparta Turkey” adıyla açılan böcek müzesinde yaklaşık 30 bin böcek türü sergileniyor. Cam fanuslar içinde kurutulmuş olarak muhafaza edilen böcekler, canlı böceklere karşı naftalinle korunuyor.

“Entomological Museum of Isparta Turkey” adıyla 2005 yılında uluslararası böcek müzeleri arasında yer alan Böcek Müzesi’nde yaklaşık 30 bin böcek sergileniyor. Isparta uygulamalı bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Müdafaa kısmı öğrenci ve hocalarının çalışmaları ile hazırlanan müze 2022 yılında kuruldu. Müzedeki böcekler hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bitki Muhafaza kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Ay müzede bulunan yaklaşık 30 bin çeşit böceğin 100 familyasından bin 200 cins böceğin tanımlandığını belirterek tanımlama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Müzenin kurulma maksadının bölgenin ve ülkemizin biyo çeşitliliğini saptamak ve korumak olduğunu vurgulayan Ay ” öğrencilerimizin pratik eğitimlerinde yardımcı olmak katkı sağlamak ve ilimiz ve etraf vilayetlerde bulunan ilkokul, ortaokul öğrencilerine doğayı ve böcekleri tanıtmak için kullanıyoruz. Böcekleri biz çocukluğumuzdan itibaren daima rahatsız olduğumuz canlılar olarak görüyoruz meğer hayatımızın devam etmesinde dünyadaki ömrün devam etmesinde böceklerin kıymetli rolü var. 1 milyon 500 bine yakın böcek çeşidi olduğu söyleniyor tanımlanmayanlarla birlikte bunlardan yalnızca yüzde 1’i bitkilerde ziyan oluşturan tipleri kapsıyor başkalarının birçoğu bizim için faydalı. Dünyadaki ömrün sürmesinde böceklerin değerli katkıları var ” biçiminde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu