Uzaylı okyanusunda fosfat bulundu. Satürn’ün Uydusu Enceladus’taki bu keşif, Ay’dan 7 kat daha küçük olan donmuş bir Ay’da yaşam olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.
Almanya’daki Free University of Berlin’den gezegen bilimci Frank Postberg liderliğinde uluslararası bir ekip kuruldu.
Bu, Güneş Sisteminin ve ötesinin okyanus dünyalarını anlamak için yeni bir ipucumuz olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar daha önce Fosforun gezegenlerin yaşanabilir olması için gerekli bir element olduğunu söylemişti.
“Çalışmada, sodyum fosfatların varlığını gösteren bir E-halkası buz taneleri popülasyonunun CDA kütle spektrumunu gösteriyoruz.
Ay’ın yedide biri büyüklüğündeki Enceladus, ilk bakışta hiçbir şeye benzemese de, donmuş dış yüzeyinin altında büyük sırlar yatıyor.
Enceladus, Dünya’nın besin ağlarının büyük çoğunluğunun bağlı olduğu Güneş’in yaşamı besleyen sıcaklığından çok uzaktır.
Enceladus için böyle bir durum söz konusu olabilir.
Neyse ki, Enceladus dağınık küçük canavar. Gayzerlerin aktif olması devam eden bir özelliktir.
Cassini, 2017’nin sonunda dramatik bir biçimde Satürn’ün bulutlarına son dalışını yapmadan önce buzdan parıldayan ışık toplayarak bu yüzüğü örnekledi.
Postberg ve meslektaşları bunu, Cassini’nin Kozmik Toz Analizi cihazından veri alarak ve 345 parçacığın kapsamlı bir analizini yaparak yaptılar.
Daha sonra, içinde sodyum ortofosfat ve disodyum hidrojen fosfatın çözülmüş olduğu bir su demeti üzerine bir lazer tutarak spektrumu yükseltmek için bir deney yaptılar.
Araştırmacılar, “CDA ile yüksek konsantrasyonlarda ortofosfat içeren buz taneciklerinin tespiti, fosforun Enceladus okyanusunun tepesinde kolayca bulunabileceğini gösteriyor” diyor.
Peki bu fosforun kaynağı nereden geliyor?
Bu, fosforun sadece bol miktarda mevcut olmadığı, fosforun oluşması için bir kaynak olduğu anlamına gelir.
Postberg’in geçen yıl Europlanet Bilim Kongresi’nde söylediği gibi, “Enceladus artık yaşanabilirlik için en temel gereksinimlerden birini karşılıyor.”