Alinur Aktaş’tan Bursa İstihdam Zirvesi’nde gençlere kariyer tavsiyeleri
Bursa İstihdam Zirvesi’nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye’de uzay, havacılık ve yüksek teknolojinin konuşulduğu bir dönemde sürecin harfiyen okunması gerektiğini ve gençlerin kariyer planlarını çağın gereklerine göre yapması gerektiğini belirtti. yaş.
Bursa İstihdam Tepesi Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, ilçe belediye başkanları, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, İşkur İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu’nun katıldığı zirvenin panelinde konuşan ticaret odaları, sanayi odaları Bölge temsilcileri, öğretmen ve öğrencilere, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, istihdamı artırmaya yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kariyer planlaması
Kadın istihdamından gençlerin kariyer planlamasına, meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine verilen burslardan kırsal kalkınmaya kadar birçok alanda istihdam odaklı projeler hayata geçirdiklerini belirten Lider Aktaş, teknolojinin geldiği noktayı gördüklerini ve buna göre hareket ettiklerini vurguladı. . Günümüzde belediyeleri reklam veren, personel ihtiyacını karşılayan yerler olarak görmenin mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Aktaş, “İstihdam bizim önem verdiğimiz bir konudur. Teknolojinin geldiği noktaya göre planlama yapıyoruz. Tam tersine göç için çalışıyoruz. Kırsal kalkınmada gençlerimizin doğru iş kollarına yönelmelerini sağlıyoruz. Süreci iyi okumamız gerekiyor. Yeri burası.” 85 milyon nüfuslu bir ülke. Uzaydan, havacılıktan ve yüksek teknolojiden bahsediyoruz. Gençlerin bu süreci dikkatle okuması ve kariyerlerini buna göre planlaması gerekiyor. Dünya artık farklı bir yöne doğru gidiyor. Yapay zeka, çevre danışmanlığı, biyoteknoloji uzmanlığı gibi yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Daha önce bankalarda çok sayıda banka vardı. “Memurlar vardı. Artık işimizi akıllı telefonlarla yapıyoruz. Bankalar sürekli işçi azaltıyor. Değişim kaçınılmaz ve bizim de bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor” dedi.
Kadın istihdamı
Kadın istihdamının çok önemsedikleri bir konu olduğunu belirten Lider Aktaş, 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren Bursa sanat ve mesleki eğitim kursları sayesinde 40’lı ve 50’li yaşlardan sonra bölüm değiştiren, kadın meslek sahibi olan çok sayıda kursiyerin bulunduğunu söyledi. farklı iş alanlarına yönelip kendi işlerini kurdular. hatırlattı. Kadın istihdamına yönelik üretim yapan kadın kooperatiflerine değerli destekler verdiklerini belirten Lider Aktaş, “Göreve geldiğimizde üretim yapan 6 kadın kooperatifi vardı. Şu anda bu sayı 38’e çıktı. E-ticaret konusunda onlara destek sağlıyoruz.” , markalaşma ve kooperatif kurma, makine ve ekipman desteğinin yanı sıra, “Onlara pazar oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
kırsal gelişim
Kırsal kesimde istihdam olanaklarını artırarak kente göçü önlemek için önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Önder Aktaş, “Göreve geldiğimizde Tarım A.Ş. adında 97 çalışanı olan ve sadece sebzecilikle uğraşan bir şirketimiz vardı. Şu anda çalışan sayısı 1503. Kıyı bakımı, yeşil alan düzenlemeleri ve ilaçlama.” Bu firma, daha önce özel şirketlere yaptırdığımız bu işleri kendimiz yaparak maliyetleri düşürüyor ve yaptığımız tasarruflarla çiftçilerimize fidan, fidan ve tohum desteği yapıyoruz. Sadece bir örnek vereyim. Keleş’te kapanmak üzere olan bir süs bitkileri kooperatifi vardı. “Yeniden faaliyete geçirdik. Böylece hem üretim maliyetlerini düşürdük hem de sadece bu yıl bölge çiftçimize 19,5 milyon TL ödemiş olduk” dedi.
İki yıl önce kurulan BURSKOOP ile 5 bin meslek lisesi ve 5 bin üniversite öğrencisine burs verdiklerini, Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisi ile de gençlerin doğru kariyer planlaması yapmalarına destek olduklarını belirten Başkan Aktaş, ” Kariyer planlamasında ilk şey ailede başlıyor. Anne-baba olarak çocuklarımızı yeterince iyi tanımıyoruz.” Konuşmasını şöyle tamamladı: “Çocuğun doktor ya da öğretmen olmasını istiyoruz. Belki çocuğun bu alanlara ilgisi yok ama biz yanıltıcıyız.” -BURSA